About Gita

Gita Vinlander är en göteborgsbaserad dansös som specialiserar sig inom olika stilar av magdans.
Hennes passion för dans började med en klass i American Tribal Style Bellydance (ATS), då stilen först hittade till Göteborg. Med ett brinnande intresse för dansen och envis strävan efter att lära sig mer, blev Gita snart medlem i den första ATS-gruppen i nedre delen av landet, Serpentine Tribal. Snart efter det blev hon den ledande kraften bakom dansgruppen och tillsammans med gruppen började uppträda och undervisa dansen runt om i Sverige.

Efter att ha upptäckt Tribal Fusion och de andra fusionstilarna inom magdans, blev hon trollbunden av den estetik, kraft och uttryck denna dans förmedlade. Efter att flitigt ha studerat dansen och dess raffinerade teknik samt inspirerats av burlesquens estetik, blev hon den första artisten i landet att uppträda med Burlesque Fusion. Sedan dess har Gita blivit en dedikerad och flitigt anlitad artist, innovativ koreograf och uppskattad pedagog. Hon uppträder och undervisar på dansfestivaler och event runt om i Sverige och Europa. Hon tränar ständgt hos några av de internationellt ledande dansare inom stilen och utbildar sig även inom andra dansstilar.

 

TRIBAL FUSION

Tribal Fusion är en modern tolkning av orientalisk dans med influenser från såväl olika världsdanser som moderna dansstilar.

Stilen växte fram på USA-s västkust för några decennier sedan som ett modernare och ”mörkare” alternativ till de klassiska orientaliska dansstilarna. Mycket av inspirationen till den nya dansen kom från American Tribal Style Bellydance-stilens rörelser, integritet och estetik med ett stort utrymme för personlig tolkning av musik och dans som konstform. Musik och estetik som används inom Tribal Fusion idag är brett varierande såväl som de influenser man väljer att blanda in i sin dans (hip-hop, yoga, kampsport, modern dans, drama, burlesque mm).

Under de senaste åren har Tribal Fusion blivit en populär dansstil världen över och en stor del av den magdansscen som finns idag.

 

AMERICAN TRIBAL STYLE BELLY DANCE

Americal Tribal Style (ATS) är en gruppimprovisationsdans som är inspirerad av bl a Orientaliska- och Indiska danser samt Flamenco. Dansformatet utvecklades i San Francisco av Carolena Nericcio och hennes dansgrupp Fat Chance Belly Dance. Med en estetik lånad från danskultur i Mellanöstern, indiska och afrikanska stammars folkdräkter och romska klädinfluenser skapar dansen intryck av en gammal och anrik dans, trots att själva dansstilen utvecklades först runt 80-talet.

Dansen framförs alltid i grupp av minst två dansare som vanligtvis kompar dansen med fingercymbaler/zills. Stilen har till stor del varit inspiration till det som idag kallas Tribal Fusion Bellydance.

 

ORIENTALISK DANS

Orientalisk dans omfattar många olika folkdansstilar från Norra Afrika och Mellanöstern, samt den moderna och mer flärdfulla kabaréstilen, i folkmun kallad magdans. Danserna varierar mycket beroende på området de kommer ifrån samt den tradition som finns, gällande kläder, musik, uttryck och rörelser.

about